Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Το ομαδικό ποίημα της τάξης μας για αυτά που μας αρέσουν

Το ομαδικό ποίημα της τάξης μας για τη φιλία

Η αφίσα μας

Δραστηριότητές μας

EYΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Ένας ένας χωριστά… κι όλοι μαζί!»

Σχολείο: 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής
Εκπαιδευτικός: Μαρία Σκουλάξενου
Τάξη: Α΄τμήμα 2ο
Μαθητές:19 αγόρια:11 κορίτσια:8
Κατά το σχολικό έτος 2007-2008 εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, που αφορούσε τη συναισθηματική και την ψυχική υγεία, το οποίο διήρκεσε από το Νοέμβρη του 2007 έως τον Ιούνιο του 2008, όπου πραγματοποιήθηκαν 20 συναντήσεις.
ΣΚΟΠΟΣ
Να αποκτήσουν τα παιδιά αυτογνωσία, ενσυναίσθηση και κυρίως την ικανότητα να χτίζουν υγιείς διαπροσωπικές-φιλικές σχέσεις.
ΣΤΟΧΟΙ
• να γνωριστεί η ομάδα μεταξύ της και με τον / την εκπαιδευτικό με έναν καινούριο τρόπο
• να μάθουν τα παιδιά να βάζουν στόχους, συμμετέχοντας ενεργά στην εκπαίδευσή τους
• να μάθουν να δεσμεύονται και να δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην τάξη που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στην επίτευξη των στόχων τους
• να θέτουν και να διατυπώνουν βασικούς κανόνες για τη λειτουργία της τάξης (αυτορρύθμιση)
• να διερευνούν τα παιδιά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μέσα στην τάξη και να βρίσκουν πρακτικούς τρόπους να την προάγουν
• να αναγνωρίσει κάθε παιδί ότι είναι πολύτιμο και σημαντικό μέλος της κοινότητας της τάξης
• να αναπτύξουν τα παιδιά αυτογνωσία, να αντιληφθούν τη μοναδικότητά τους, να αναγνωρίσουν τις ικανότητες, τις δεξιότητες , τα χαρακτηριστικά τους για να εκτιμήσουν τον εαυτό τους
• να καταλάβουν τις ομοιότητες που τους συνδέουν με τους άλλους γύρω
• να αναγνωρίσουν τις ικανότητές και τις επιθυμίες τους και να μάθουν να θέτουν ρεαλιστικούς προσωπικούς στόχους
• να επιβεβαιωθούν από τους άλλους
• να διερευνήσουν τη σχέση που έχει ο τρόπος που φροντίζουν τον εαυτό τους με την ποιότητα ζωής και την ευημερία τους
• να ερευνήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμικών και εθνικών ομάδων
• να συνειδητοποιήσουν πώς οι διαφορές εμπλουτίζουν και διευρύνουν τη ζωή
• να καταλάβουν τη σημασία της σωστής επικοινωνίας και να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες που προάγουν τις ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους (ενεργητική ακρόαση)
• να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου για να μπορούν να τον καταλάβουν καλύτερα (ενσυναίσθηση)
• να εντοπίσουν ποιοι είναι οι «ξεχωριστοί /ιδιαίτεροι» άνθρωποι στη ζωή τους καθώς και ποιους θεωρούν τα ίδια τα παιδιά «ξεχωριστούς /ιδιαίτερους»
• να βιώσουν το αίσθημα του «ανήκειν»
• να αρχίσουν να σκέφτονται ποια είναι τα συστατικά μέρη μιας σχέσης και ποιος είναι ο δικός τους ρόλος σε αυτή
• να διερευνήσουν τη σημασία των φίλων και της φιλίας στη ζωή τους, να βρουν τα στοιχεία που ενισχύουν την ποιότητα της καλής φιλίας και να καταλάβουν γιατί κάποιες φιλίες τελειώνουν ή τις τελειώνουμε
• να εντοπίσουν και να αναλογιστούν τους τρόπους με τους οποίους αντιδρούν στις καθημερινές διαφωνίες τους με άλλα άτομα
• να καταλάβουν ότι υπάρχουν, εκτός από τον εκνευρισμό, το θυμό και την υποταγή, πολλοί άλλοι τρόποι επίλυσης των διαφωνιών και να ελέγξουν τις παρορμητικές αντιδράσεις σε καταστάσεις πίεσης (αυτοέλεγχος)
• να καταλάβουν τα παιδιά ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν και ότι αυτό είναι μια φυσική διαδικασία που αφορά όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, πως η προοπτική να μεγαλώσουν και να αλλάξουν μπορεί να προκαλέσει τόσο φόβο και ανησυχία όσο και ενθουσιασμό και να εκφραστεί η αγωνία και ο φόβος για την αλλαγή και το μεγάλωμα
• να προετοιμαστούν για την αλλαγή αυτή διερευνώντας, πέρα από τους φόβους και τους κινδύνους, τα πλεονεκτήματα και τα εφόδια που διαθέτουν για να την αντιμετωπίσουν
• να μάθουν να αξιολογούν την εκπαίδευσή τους και την πορεία τους σε αυτή
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Οι μαθητές της πρώτης τάξης ζώντας μια μετάβαση από την ανεμελιά της προσχολικής ηλικίας στις υποχρεώσεις της σχολικής ζωής, πολλές φορές αντιμετωπίζουν με δέος το δημοτικό σχολείο. Ταυτόχρονα χάνουν κάποιους από τους φίλους τους, έρχονται αντιμέτωποι με παιδιά έως και 5 χρόνια μεγαλύτερά τους, οπότε χρειάζεται να αυτοπροσδιοριστούν και ταυτόχρονα να ενσωματωθούν στη σχολική πραγματικότητα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
• Project
• Ομαδοσυνεργατική
• Βιωματική διδασκαλία
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Παιχνίδια γνωριμίας των παιδιών μεταξύ τους.
2. Κάθε παιδί γράφει το όνομά του σε ένα χαρτόνι και διηγείται την ιστορία του ονόματός του.
3. Τα παιδιά με τη μέθοδο του καταιγισμού των ιδεών συντάσσουν το συμβόλαιο της ομάδας, το οποίο αναρτούμε σε έναν πίνακα.
4. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους και γράφουν από κάτω το όνομά τους.
5. Όταν κάναμε το μάθημα «Χωρίς Φως» τα παιδιά ζωγράφισαν το φόβο τους.
6. Τα Χριστούγεννα παίξαμε το θεατρικό «Τα παιδιά και τα περιστέρια», με θέμα την αγάπη.
7. Όταν τελειώσαμε την αλφαβήτα, φτιάξαμε το αλφάβητο των συναισθημάτων.
8. Την τελευταία εβδομάδα της αποκριάς παίξαμε και χορέψαμε. Όταν σταμάτησε η μουσική τα παιδιά έγιναν ζευγάρι με αυτόν που βρέθηκαν κοντά. Είχαν ετοιμάσει καρδιές κι ο καθένας έδωσε την καρδιά του στο παιδί με το οποίο ήταν ζευγάρι γράφοντας προηγούμενα επάνω 3 θετικά χαρακτηριστικά αυτού του παιδιού.
9. Παίξαμε το μαγικό κουτί. Είπα στα παιδιά πως ανοίγοντας αυτό το κουτί θα έβλεπαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Με έκπληξη ανακάλυπταν πως αυτό ήταν ο εαυτός τους. Συζητήσαμε για το πόσο πρέπει να αγαπάνε τον εαυτό τους και μετά ο καθένας πήρε το καθρεφτάκι του κι έφτιαξε την αυτοπροσωπογραφία του.
10. Έφτιαξαν την πίτα των συναισθημάτων τους.
11. Με θέμα το τι αρέσει στον καθένα, έγραψαν τις σκέψεις τους, τις οποίες ανακατέψαμε και φτιάξαμε το ποίημα «Μ΄Αρέσει». Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξαν και το ποίημα «Η φιλία».
12.Φτιάξαμε το κουτί των επιθυμιών μας.
Όπου μέσα έγραψε το κάθε παιδί τις επιθυμίες του, τις οποίες συζητήσαμε
13.Κάθε παιδί βρήκε κάτι που το χαρακτήριζε και με αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα ονόματα των μαθητών ο καθηγητής μουσικής κ. Γρηγόρης Αϊβαζόπουλος έγραψε (στίχους και σύνθεση) το τραγούδι «Η τάξη η παραμυθένια», το οποίο τα παιδιά τραγούδησαν, ηχογραφήσαμε και μπορείτε να βρείτε στα Προγράμματα Α. Y. : http://schoolsm.blogspot.com
Τα παιδιά πήραν μουσικό CD με το τραγούδι τους και τα τραγούδια που κάναμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
14. Φτιάξαμε τα «Λουλούδια των συναισθημάτων» και τα «Καραβάκια των συναισθημάτων». Τη «Μηλιά της αγάπης», όταν κάναμε το βιβλίο «Δώσε την αγάπη». Το «Πάπλωμα της αγάπης», όταν κάναμε τα βιβλία «Το Δώρο της Παπλωματούς» και «Το Ταξίδι της Παπλωματούς». Ζωγραφίσαμε τα συναισθήματα. Φτιάξαμε την αφίσα της τάξης μας «Το καράβι της ζωής στη θάλασσα των συναισθημάτων», το οποίο κάναμε και τύπωμα σε μπλούζα.
Επίσης το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας Αττικής στις 3 Ιουνίου 2008, όπου παρευρέθηκαν τα παιδιά, οι γονείς τους, ο προϊστάμενος του γραφείου μας, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί των κέντρων πρόληψης των Δήμων: Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ηρακλείου και Ν.Ιωνίας και η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ για την πρόληψη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι τους μίλησαν για την αναγκαιότητα εκπόνησης τέτοιων προγραμμάτων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο.
Το συμπέρασμά μου είναι πως τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος πέρασαν πολύ καλά. Έγιναν φίλοι, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και υπήρξαν πολύ πολύ δημιουργικά.
Πιστεύω πως το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους του και θα έπρεπε να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Ένας ένας χωριστά... κι όλοι μαζί!



Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Π.Ε. Β' Αθήνας που εκπονήθηκε σε 10 σχολικές μονάδες.



  • Γνωρίζω τον εαυτό μου

  • Γνωρίζω τους άλλους

  • Δημιουργώ σχέσεις





Τραγούδι: Η τάξη η παραμυθένια

από τα παιδιά της Α2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
Αττικής