Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Αποχαιρετισμός του 2009 κι υποδοχή του 2010.


Από την προηγούμενη μέρα κάθε παιδί είχε κόψει μια καρδιά από κανσόν.
Καθίσαμε σε κύκλο, κλείσαμε τα φώτα και έβαλα απαλή μουσική. Αρχίσαμε να συζητάμε για τις γιορτές που έρχονται και πώς σκεφτόμαστε να περάσουμε. Συζητήσαμε για τη χρονιά που πέρασε και για όσα έχουν συμβεί, τα όμορφα αλλά και τα άσχημα. Ζήτησα σε κάθε παιδί να καταγράψει σε ένα χαρτάκι αυτό που θα ήθελε να αποτινάξει. Ήταν διάφορα:
- τα άσχημα όνειρα της αδελφής τους
-τους τσακωμούς με συμμαθητές, φίλους ή αδέλφια
-τα κακά λόγια
-το ατύχημα που τους είχε συμβεί
-τον "κακό" τους εαυτό
-το θάνατο παππούδων, γιαγιάδων ή θείων
Διάβασα ένα ένα τα χαρτάκια χωρίς να λέω ποιος έγραψε τι... συζητήσαμε. Ιδιαίτερα το θέμα του θανάτου των παππούδων αλλά και των θείων ήταν το πιο δύσκολο... καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ακόμα δεν μπορούν να αποδεχθούν το θάνατο. Κομματιάσαμε τα χαρτάκια και τα σκορπίσαμε. Έπειτα γυρίσαμε στην τάξη και γράψαμε στις καρδιές αυτό που ευχόμαστε (για τον εαυτό μας) για τη νέα χρονιά... Έτσι φτιάξαμε το βιβλιαράκι των ευχών μας.... Κι ελπίζουμε η νέα χρονιά να κάνει πραγματικότητα τις ευχές μας...

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας σχολικού έτους 2009-2010

"Η διαφήμιση, η τηλεόραση κι εγώ"

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα παιδιά της τάξης μάζευαν διαφημίσεις από εφημερίδες και περιοδικά για τα εξής θέματα:
Τεχνολογία
Ποτό
Κάπνισμα
Αυτοκίνητο
(Μόλις τελειώσουμε αυτά τα θέματα θα ασχοληθούμε με τα παιχνίδια.)
Σήμερα, εφόσον και οι τέσσερις ομάδες είχαν ετοιμάσει τα ταμπλό τους, παρουσίασε τις διαφημίσεις της η ομάδα της Τεχνολογίας. Οι διαφημίσεις, που είχαν επιλέξει, ήταν κυρίως για πλοηγούς, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές και υπολογιστές.
Αρχίσαμε να αναλύουμε μία μία τις διαφημίσεις και να συζητάμε τι ακριβώς μας λένε, τι μας προτείνουν. Στους πλοηγούς συναντήσαμε τη λέξη συνοδηγός και συνοδοιπόρος και τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες (στο αυτοκίνητο του μπαμπά) κι αν τελικά αυτό το μηχάνημα μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδηγός και συνοδοιπόρος.
Έπειτα ασχοληθήκαμε με τις διαφημίσεις κινητών και ιδιαίτερα με μία που μιλούσε για ΕΠ-ΑΦΗ. Διερευνήσαμε αυτό το θέμα πολύ, καθώς τα παιδιά της Ε' τάξης είναι ήδη χρήστες κινητών τηλεφώνων κι αργότερα (στο Γυμνάσιο) γνωρίζουμε πως πολλά παιδιά γίνονται "μανιακοί χρήστες". Μιλήσαμε για την ανθρώπινη επαφή, ποια είναι τα συστατικά της, πώς μπορούμε να την πετύχουμε και με ποια μέσα. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πως επαφή σημαίνει συναίσθημα κι η έκφρασή του. Πως το τηλέφωνο δεν μπορεί να μας κρατήσει σε επαφή. Ιδιαίτερα μία μαθήτρια που είναι από την Αμερική μίλησε για την εμπειρία της με μια φίλη της, που δεν επικοινωνεί πλέον μαζί της, ενώ εκείνη προσπάθησε να διατηρήσει την επαφή. Δυστυχώς το κουδούνι μάς πρόλαβε και την ενότητα τεχνολογία θα τη συνεχίσουμε στην επόμενη συνάντησή μας.