Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας σχολικού έτους 2009-2010

"Η διαφήμιση, η τηλεόραση κι εγώ"

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα παιδιά της τάξης μάζευαν διαφημίσεις από εφημερίδες και περιοδικά για τα εξής θέματα:
Τεχνολογία
Ποτό
Κάπνισμα
Αυτοκίνητο
(Μόλις τελειώσουμε αυτά τα θέματα θα ασχοληθούμε με τα παιχνίδια.)
Σήμερα, εφόσον και οι τέσσερις ομάδες είχαν ετοιμάσει τα ταμπλό τους, παρουσίασε τις διαφημίσεις της η ομάδα της Τεχνολογίας. Οι διαφημίσεις, που είχαν επιλέξει, ήταν κυρίως για πλοηγούς, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές και υπολογιστές.
Αρχίσαμε να αναλύουμε μία μία τις διαφημίσεις και να συζητάμε τι ακριβώς μας λένε, τι μας προτείνουν. Στους πλοηγούς συναντήσαμε τη λέξη συνοδηγός και συνοδοιπόρος και τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες (στο αυτοκίνητο του μπαμπά) κι αν τελικά αυτό το μηχάνημα μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδηγός και συνοδοιπόρος.
Έπειτα ασχοληθήκαμε με τις διαφημίσεις κινητών και ιδιαίτερα με μία που μιλούσε για ΕΠ-ΑΦΗ. Διερευνήσαμε αυτό το θέμα πολύ, καθώς τα παιδιά της Ε' τάξης είναι ήδη χρήστες κινητών τηλεφώνων κι αργότερα (στο Γυμνάσιο) γνωρίζουμε πως πολλά παιδιά γίνονται "μανιακοί χρήστες". Μιλήσαμε για την ανθρώπινη επαφή, ποια είναι τα συστατικά της, πώς μπορούμε να την πετύχουμε και με ποια μέσα. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πως επαφή σημαίνει συναίσθημα κι η έκφρασή του. Πως το τηλέφωνο δεν μπορεί να μας κρατήσει σε επαφή. Ιδιαίτερα μία μαθήτρια που είναι από την Αμερική μίλησε για την εμπειρία της με μια φίλη της, που δεν επικοινωνεί πλέον μαζί της, ενώ εκείνη προσπάθησε να διατηρήσει την επαφή. Δυστυχώς το κουδούνι μάς πρόλαβε και την ενότητα τεχνολογία θα τη συνεχίσουμε στην επόμενη συνάντησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: