Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ανάγκες και δικαιώματα των παιδιών...

Στη Μελέτη Περιβάλλοντος μιλήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών...
Όμως, επειδή η λέξη δικαίωμα είναι μια πολύ δύσκολη και αφηρημένη έννοια για τα παιδιά της Β' τάξης του Δημοτικού, είδαμε τα video της Unicef που υπάρχουν στο YouTube (ενδεικτικά παραθέτω το link για το δικαίωμα της αυτοέκφρασης http://www.youtube.com/watch?v=mV8L9xC0ZYA) έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν με ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματά τους.
Έπειτα μιλήσαμε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητες... Είδαμε επίσης το video ενός χορευτή και μιας χορεύτριας με αναπηρία (το link στο ΥΤ είναι http://www.youtube.com/watch?v=LnLVRQCjh8c) κι έπειτα video με την Evelyn Glennie, μια μουσικό που ενώ έχει χάσει την ακοή της μπορεί και παίζει μουσική (το link στο ΥΤ είναι http://www.youtube.com/watch?v=IU3V6zNER4g πρέπει να μεταφράζετε στα παιδιά).
Μετά συζητήσαμε το πόσο σημαντικό είναι το να προσπαθούμε έτσι ώστε να υπερβαίνουμε όλα τα εμπόδια και πως τελικά εμείς επιλέγουμε αν είμαστε ικανοί ή όχι.... κι όχι η αναπηρία ή το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Στο τετράδιο εργασιών της Μελέτης Περιβάλλοντος έφτιαξε ο καθένας την καρδιά με το αλφαβητάρι των αναγκών του και μετά φτιάξαμε σε ένα χαρτόνι κανσόν το συνολικό της τάξης μας.


Τέλος ακούσαμε το "Τραγούδι των χρωμάτων" του ειδικού σχολείου Βέροιας (http://www.youtube.com/watch?v=8zHSHCbqHb0) το οποίο θα μάθουμε να τραγουδάμε.
Οι στίχοι του τραγουδιού:

Θα φτιάξω πάνω στο χαρτί

μια ζωγραφιά μεγάλη

για να χωρέσουν μονομιάς

του κόσμου όλα τα κάλλη

Θα φτιάξω κι έναν ουρανό

με ήλιο που θα λάμπει

και θα πετάνε τα πουλιά

με χρώματα φανταχτερά

Κόκκινο, κίτρινο και μπλε

πράσινο, καφέ

άσπρο, μαύρο, ροζ, πορτοκαλί

γαλάζιο, μωβ και γκρι

Μια θάλασσα όλο δροσιά

βαρκούλες άσπρες με πανιά

στην παραλία τα παιδιά

να παίζουν όλα με χαρά

Και στα βουνά εκεί ψηλά

Ποτάμια, λίμνες και χωριά

Και τα σπιτάκια στη σειρά

Με χρώματα φανταχτερά

Κόκκινο, κίτρινο και μπλε

πράσινο, καφέ

άσπρο, μαύρο, ροζ, πορτοκαλί

γαλάζιο, μωβ και γκρι

“Το τραγούδι των χρωμάτων”
στίχοι: Βαλεντίνα Παυλίδου
μουσική-τραγούδι: Παγκράτης Παυλίδης